Περιγραφή
Γεύση: Η μεγάλη βιολογική αξία του καστανόμελου οφείλεται στην υψηλή αντιοξειδωτική δράση παρόμοια με αυτή των μελιών μελιτώματος. Ειναι ένα μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και συχνά κοκκινωπό, αν πρόκειται για μελίτωμα
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει σε λεπτούς κόκκους και αργά μετά από 1-2 χρόνια.
Θρεπτική Αξία
Η μεγάλη βιολογική αξία του καστανόμελου οφείλεται στην υψηλή αντιοξειδωτική δράση παρόμοια με αυτή των μελιών μελιτώματος. Ειναι ένα μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.
Ιδιότητες
Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες και ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος. Διαθέτει στυπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες των ουρικών οδών. Το μέλι καστανιάς έχει διαπιστωθεί ότι έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι διαφόρων μικροοργανισμών.
Χρήσιμα
*Η κρυστάλλωση του μελιου είναι μια φυσική διαδικασία του ανεπεξεργαστου μελιού . Το μέλι είναι ένα υπερ-κορεσμένο διάλυμα δύο σακχάρων: της γλυκόζης και της φρουκτόζης. Η γλυκόζη διαχωρίζεται από το νερό και κρυσταλλώνει, ενώ η φρουκτόζη παραμένει σε υγρή μορφή. Ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε το μέλι πάλι σε υγρή μορφή είναι να εφαρμόσετε μια μέθοδο θέρμανσης με ζεστό νερό (μπεν μαρί), δεν θα πρέπει όμως να υπερβαίνει τους 45-50оС, διαφορετικά οι θρεπτικές του ιδιότητες θα καταστραφούν. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.
* Να μην καταναλώνεται από βρέφη κάτω των 12 μηνών.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.