Περιγραφή
Γεύση: Το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης είναι πιο εύγευστο από αυτό της φθινοπωρινής αλλά συνολικά διακρίνεται για τη χαρακτηριστική δυνατή γεύση του.
Άρωμα: Είναι ένα μέλι με γεύση δυνατή, χαρακτηριστική, γεμάτη και ελαφρά υπόπικρη που θυμίζει καραμέλα.
Xρώμα: Kοκκινωπό-σκουρόχρωμο της φθινοπωρινής και πιο ανοιχτόχρωμο της ανοιξιάτικης.
Kρυστάλλωση: Λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (περίπου μέσα σε 1-3 μήνες) και γι’ αυτό δεν προσφέρεται για ανάμειξη με άλλα μέλια και για δημιουργία εμπορικών τύπων (χαρμάνια).
Θρεπτική Αξία
Tο ερεικόμελο (κυρίως το φθινοπωρινό) θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί περιέχει δεκάδες φυσικά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Ιδιότητες
Το μέλι σουσούρας εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με έμφαση στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης. Σε έρευνα βρέθηκε ότι το μέλι σουσούρας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες που βοηθά και προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει τη γενική υγεία.
Χρήσιμα
*Η κρυστάλλωση του μελιου είναι μια φυσική διαδικασία του ανεπεξεργαστου μελιού . Το μέλι είναι ένα υπερ-κορεσμένο διάλυμα δύο σακχάρων: της γλυκόζης και της φρουκτόζης. Η γλυκόζη διαχωρίζεται από το νερό και κρυσταλλώνει, ενώ η φρουκτόζη παραμένει σε υγρή μορφή. Ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε το μέλι πάλι σε υγρή μορφή είναι να εφαρμόσετε μια μέθοδο θέρμανσης με ζεστό νερό (μπεν μαρί), δεν θα πρέπει όμως να υπερβαίνει τους 45-50оС, διαφορετικά οι θρεπτικές του ιδιότητες θα καταστραφούν. Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.
* Να μην καταναλώνεται από βρέφη κάτω των 12 μηνών.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.